Sugárvédelmi Mikulás 2023

Közel 60 fő vett rész a rendezvényen, amelyet Pesznyák Csilla a Sugárvédelmi Szakosztály elnöke nyitott meg. Az OAH képviseletében Stefánka Zsolt főosztályvezető köszöntötte a megjelenteket, aki gratulált a Szakosztály által elért idei eredményekhez és további sikeres együttműködést kívánt.

A rendezvény tudományos előadását Máthé Domokos, a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének tudományos főmunkatársa tartotta „A nukleáris medicina újdonságai” címmel, melyben a célzott belső izotópterápia alapjait ismertette. Bemutatta a jelenleg már gyógyszerként forgalmazott Lu-177 izotóppal jelölt molekulákat, melyek akár multiplex áttétes betegekben is képesek voltak teljes klinikai remisszió elérésére. Ismertette a még nagyobb hatékonyságot igérő alfa-sugárzó izotópok (Ac-225, Pb-212) klinikai vizsgálatainak szerepét. Az előadást követő kérdések alapján a betegre szabott egyéni dózis-mérés és a klinikai alkalmazáshoz kapcsolódó környezeti dózisterhelés társadalmi kérdései újra  homloktérbe kerülnek.

Az előadást a szokásos év végi elnöki értékelés követte, amelyben Pesznyák Csilla ismertette a Szakosztály tevékenységét: kitért a Gyulán megrendezett sikeres XLVIII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyamra, ahol 171-en vettünk részt, öt cég állított ki és 37 előadás hangzott el, valamint egy kerekasztal megbeszélés is folyt a sugárvédelmi oktatásról. A Sugárvédelmi Emlékérmet idén Tyukodi Lajos és Sáfrány Géza kapta. A következő Sugárvédelmi Tanfolyam megrendezése is bejelentésre került, Szegeden tartjuk, 2024. április 16-18. között.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szenátusának döntése alapján idén Solymosi József tagtársunk Egyetemért Emlékérem kitüntetésben részesült, a Bózoky László-díjat pedig Bujtás Tibor kapta, őszintén gratulálunk minden kitüntetettnek!

Ebben az évben is jelentek meg írásos anyagaink: négy Hírsugár szám, köztük a jubileumi 100. számmal, a Sugárvédelem online folyóirat három cikkel, illetve befejeződött a „Sugárvédelem a gyakorlatban” című összefoglaló kiadvány szerkesztése, ennek várható megjelenése 2024 áprilisa.

Az előadásokat követően kellemes büfé mellett jó hangulatú beszélgetésekkel záródott a 2023. évi Sugárvédelmi Mikulás.

Ezúton is köszönjük Máthé Domokosnak, hogy vállalta az előadása bemutatását; külön köszönettel tartozunk az Országos Atomenergia Hivatalnak, hogy biztosította a helyszínt a rendezvényünknek.

Vissza a rendezvényekhez